Saffransbröd - så goda och saftiga

 
Saffransbröd kan ibland vara torra och intetsägande, men inte mina.
Har hittat ett suveränt recept i en gammal kokbok, som jag gjort om lite.
 
Hemligheten är att man ställer in en form med vatten i ugnen under gräddningen.
Den avger ånga och gör så att brödet inte torkar.
 
 
Här är receptet:
50 g jäst
250 g smör
5 dl mjölk
2 dl grahamsmjöl
12 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 paket saffran
1½ dl socker
1 ägg
ev russin
 
Pensling:
1 ägg
½ msk vatten
russin
 
1. Smält smöret, tillsätt mjölk och värm till 37 C.
2. Smula ner jästen i en bunke. Hälldegspadet över jästen.
3. Tillsätt, salt, saffran, stött med lite socker, resten av sockret och ägget.
4. Rör ner grahamsmjölet och hälften av vetemjölet. Rör blandningen jämn och tillsätt russin samt resten av mjölet.
5. Låt jäsa ca 30 minuter.
6. Sätt ugnen på 250 C och ställ in ett ugnsfast form med vatten på botten.
7. Baka ut till härliga bullar av olika slag.
8 Jäs i ca 20-30 minuter på plåten.
9. Dekorera med russin och pensla brödet med ägg utspädd med vatten.
10. Grädda i mitten av ugnen i 250 C under ca 10 minuter. 
11. Låt brödet få svalna under en handduk.
 
Lycka till!
 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

peachy.blogg.se

Livet Mode Familjen Tips och en massa annat

RSS 2.0